Intervju med ordførerkandidat, Elin Nyland
APs ordførerkandidat Elin Nyland: – Høyre må vise fram kortene sine!
– Alle skal kunne være trygge i Larvik – uansett alder, kjønn, etnisitet eller økonomisk situasjon. – Kommunen vår skal være et godt sted å vokse opp og leve for absolutt alle. Når behovet melder seg, kan man være trygg på å få den hjelpen man trenger, sier APs ordførerkandidat Elin Nyland.
Alltid vært engasjert
Men la oss først bli litt bedre kjent med ordførerkandidaten. Elin er født i Larvik og vokst opp i Tjølling. Hun har stort sett bodd i Larvik kommune hele livet, bortsett fra årene som student i Bergen. Som voksen vendte hun tilbake til røttene og bosatte seg i Tjølling, der hun fortsatt bor. Her er hun mamma til en datter og to sønner.
Elin er utdannet sosionom, og har tidligere jobbet innen skolen og barnevernet. Mesteparten av yrkeslivet har hun jobbet i sosialtjenesten og i NAV. Nå er 45-åringen fagrådgiver i NAV, og har lenge arbeidet med mennesker i krevende livssituasjoner. I det siste har hun blant annet arbeidet med bosetting av flyktninger.
Hun vokste opp i et hjem der det ble snakket mye politikk. Hennes far satt i kommunestyret i Larvik i flere perioder, og hennes morfar er æresmedlem i Arbeiderpartiet etter mange år som politisk aktiv.
– Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, og opptatt av det som skjer rundt oss. Likevel var det ingen selvfølge at jeg skulle påta meg politiske verv. Men da jeg etter hvert ble spurt om å stå på listen til Arbeiderpartiet ved kommunevalget i 2011, takket jeg ja.
Tok en for laget
Hun ble valgt inn i kommunestyret i 2011. Den gang var hun en av de yngste representantene.
– Da var jeg selv småbarnsforelder og min generasjon var ikke så godt representert i kommunestyret. Jeg ønsket «å ta en for laget». Og selv om jeg nå snart kan se tilbake på tre perioder og er blitt eldre, er jeg fortsatt veldig opptatt av å gi en stemme til mennesker som av ulike grunner ikke kan engasjere seg, forteller hun.
– Hvorfor ble det Arbeiderpartiet og lokalpolitikk for deg?
– Jeg har alltid vært opptatt av fellesskapsløsninger. Og drivkraften min er lokale forhold og oversiktlige beslutningsveier. Som lokalpolitikere må vi mange ganger ta krevende avgjørelser. Jeg synes det er viktig å kunne forsvare dem overfor naboer og velgere på nærbutikken dagen etter. Nærhet til innbyggere og velgere ligger meg veldig på hjertet.
Vil hindre frafall
I den første perioden satt Elin i oppvekstkomiteen, og hadde mye med barnehager og skoler å gjøre. Hun mener man ikke kan starte forebygging av utenforskap tidlig nok.
– Jeg har nok et ekstra stort hjerte for de som ikke følger et vanlig A4-liv. Vi må så tidlig som mulig legge forholdene til rette for hver enkelt, slik at alle kan finne sin plass i samfunnet. Nettopp derfor ønsker vi for eksempel å legge til rette for at unge som ønsker seg en yrkesfaglig utdannelse, skal få begynne med dette allerede på ungdomsskolen. Vi tror det er viktig for å hindre frafall.
Trenger større inntekter
En av de største utfordringene vi står overfor i årene som kommer, er innen helse og omsorg. Som befolkning lever vi stadig lengre, og vi blir flere og flere eldre. Det stiller helt andre krav til kommuner over hele landet.
Og for at alle skal kunne føle seg trygge i Larvik, trenger kommunen et visst økonomisk handlerom. Dermed er vi ved et av de heteste temaene i denne valgkampen: Eiendomsskatten.
– Det er ikke noe mål for oss at noen skal betale mer skatt enn nødvendig. Med økt bunnfradrag har vi også klart å bygge inn en sosial profil i eiendomsskatten. Men det er en kjensgjerning at Larvik er en lavinntektskommune. Skal vi oppfylle våre forpliktelser og gi folk trygge liv, må vi som kommune ha større inntekter, sier Elin.
Beholder alle nærskoler
Hun framholder at Arbeiderpartiet har sagt at inntektene fra eiendomsskatten i første rekke skal gå til oppvekst, helse og omsorg.
– Jeg kan love innbyggerne at dette vil prege våre prioriteringer de neste fire årene. Jeg er også trygg på at både media og våre politiske motstandere vil følge ekstra nøye med på hva eiendomsskatten går til, og det er bra. Vi skal stå ved våre løfter. Vi lover blant annet at vi i neste periode ikke kommer til å legge ned noen nærskoler. Kommunen skal også bygge et stort og moderne sykehjem når egnet tomt er funnet og regulert. Det står høyt på prioriteringslisten. Men for å få det til, er det ingen vei utenom eiendomsskatt.
Har lett med lys og lykte
– Noen vil hevde at Larvik kommune kan hente inn store beløp på å rasjonalisere virksomheten?
– Larvik kommune har allerede gjennomført mange store omorganiseringer. Kommunen drives svært effektivt, og det viser også sammenlikninger med andre kommuner av tilsvarende størrelse som Larvik. Jeg vil heller rose de ansatte i kommunen for å gjøre en meget solid jobb med beskjedne ressurser.
– Kan man ikke hente inn de mange millionene på annet vis?
– Vi har – fra alle partier – i mange år lett med lys og lykte. Hadde de store pengene ligget der og ventet på oss, ville vi funnet dem for lenge siden.
Legg kortene på bordet, Høyre!
Derfor mener Elin at Høyre, som har sagt at de vil reversere eiendomsskatten, må legge kortene på bordet og fortelle velgerne hva som vil skje når den fjernes igjen.
– Inntektstapet må nødvendigvis gå utover noe. Høyre har også sagt at de er villige til å ta noen ubehagelige grep for å få eiendomsskatten fjernet. Spørsmålet er for hvem det blir ubehagelig? Det vil de ikke konkretisere, men sier de skal finne det ut etter valget. Jeg mener i anstendighetens navn at velgerne – før valget – fortjener å få vite hva som skal kuttes når Høyre fjerner eiendomsskatten. Da kan velgerne selv vurdere om det virkelig er verdt å fjerne eiendomsskatten eller ikke.
Hun mener fellesskapsløsninger også er viktig for å trekke nye innbyggere til kommunen, sammen med en aktiv næringspolitikk.
– Unge voksne er opptatt av attraktive muligheter i arbeidslivet, sammen med gode oppvekstsvilkår for barna sine. Jeg tror derfor at sterke fellesskapsløsninger også er nøkkelen til et florerende næringsliv og gode arbeidsplasser.
Ingen pekefinger
Elin og Arbeiderpartiet er også opptatt av klima og miljø. Men hun vil ikke være moraliserende eller løfte pekefingeren for hva som skal være lov og ikke.
– Jeg tror at folk flest ønsker å ta gode valg i hverdagen. Da må vi legge til rette for at det kan skje. Vi mener for eksempel at det ikke er en kommunal oppgave å bygge ladestasjoner for el-biler, akkurat like lite som det er naturlig for oss å bygge bensinstasjoner. Men vi kan for eksempel gjøre det enklere og mer attraktivt å sykle i stedet for å bruke bil. Vi kan også påvirke for å få et bedre busstilbud i kommunen.
Elin ønsker også å ta vare på og videreutvikle den unike naturen som Larvik kommune har å tilby. – Vi har en fantastisk kyst, og vakker skog og mark. Vi som bor her, tar det kanskje mange ganger for gitt. For mange tilreisende er det et paradis.
– Med deg som ordfører – hvor står Larvik i 2027?
– Forhåpentlig har vi klart å redusere det alt for høye antallet unge mennesker som står utenfor arbeidslivet. Det vil vi jobbe målrettet for å klare. På samme måte som vi vil arbeide for at alle skal føle seg velkommen og trygge i Larvik kommune – uansett alder, kjønn og etnisitet.